Route Rotterdam

02 January, 2022
Featured Image

Sinds jaar en dag het motto in Rotterdam: niet lullen maar poetsen. En poetsen doen ze in de herrezen havenstad. Het barst er van de indrukwekkende bouwprojecten, nieuwe architectuur, groene initiatieven en fantastische foodbestemmingen.

Tekst: Joline van den Oever Publicatie: Summum Magazine Spring/Summer 2021

Een bruisende wereldstad waar je óók rust en ruimte vindt, the best of both worlds. Het is er – praktisch om de hoek zelfs. Je vindt het allemaal in Rotterdam. Met ruimte voor iedereen, brede straten, een mengelmoes aan nationaliteiten en het weidse water van de Maas dat zich door de stad uitstrekt. Wie Rotterdam wil ontdekken, moet dan ook meters maken. Maar dat is geen straf: op zonnige dagen schitteren hagelnieuwe skyscrapers en glinsterend water je tegemoet. Op straat staan elektrische scooters voor het grijpen of je springt aan boord van een watertaxi: een vakantiegevoel in eigen land was nog nooit zo dichtbij.

Manhattan aan de Maas

Een flinke dichtheid aan wolkenkrabbers en een skyline waar je u tegen zegt: niet gek dat de vergelijking met wereldstad New York dikwijls gemaakt wordt. De echte ‘Manhattan aan de Maas’-experience ervaar je op de Kop van Zuid, het herontwikkelde gebied op de Wilhelminapier dat gesierd wordt door woontorens met namen als New Orleans, Montevideo en Boston & Seattle. Vanuit de 42 verdiepingen tellende De Rotterdam, een ontwerp van architect en Rotterdammer Rem Koolhaas, heb je vanuit de bar en hotelkamers van het Nhow-hotel fenomenaal uitzicht op de Erasmusbrug. Of beken kleur en stap binnen bij hotel Bruno: dit designhotel zit in een voormalig pakhuis vanuit waar je zo de naastgelegen Foodhallen inloopt. Een andere buur is Margreeth Olsthoorn, de high-end modewinkel die exclusieve designs in de rekken heeft hangen.

Laag aan de grond vind je het mooiste uitzicht op de kop, bij het klassieke Hotel New York, dat ooit als havenkantoor diende en als enige op de pier stond. Dit was dé plek waar vroeger de allereerste cruiseschepen naar Amerika vertrokken en waar nog steeds flatgebouwen van schepen aanmeren: de huidige Cruise Terminal bevindt zich namelijk op steenworp afstand. Voormalige rosse buurt Katendrecht bereik je via de Rijnhavenbrug (in de volksmond ‘de Hoerenloper’ genoemd), waar je lokale boodschappen kunt doen in de Fenix Food Factory of dineert bij De Matroos en het Meisje. Duik de kelder van Hotel New York in voor een cocktail bij The Basement of pak de watertaxi om de Maas over te steken richting het Scheepvaartkwartier. In dit chique stukje Rotterdam tref je sterrenrestaurants als Zeezout en Parkheuvel. Wandel ’s avonds langs de Westerkade om bij de Veerhaven getrakteerd te worden op het mooiste uitzicht van de stad. Oud en nieuw gaan hier hand in hand: bij het licht van een klassieke lantaarnpaal tekenen historische schepen zich af tegen een futuristische skyline.

Floating Farm - Foto: Ruben Dario Kleimeer
Susan Bijl Store Kralingen

Ar(t)chitecture on the streets

Kunst en architectuur vind je in Rotterdam op vrijwel iedere straathoek. Nieuwste aanwinst is het spiegelende Depot-gebouw van Museum Boijmans van Beuningen. Vanuit welke hoek je ook komt aanlopen, de blikvanger springt meteen in het oog. Voorzien van groene bomen op het dakpark, gebogen spiegels aan de buitenkant en transparante trappen aan de binnenkant, is dit het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, dat dit najaar opent. Maar er zijn meer vooruitstrevende ontwerpen te vinden in de buitenlucht. Ga maar eens een kijkje nemen in de industriële M4H-haven, waar kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde kantoor houdt in zijn Droomfabriek. Met in de tuin zijn Smog Free Tower, die schadelijke deeltjes fijnstof uit de lucht filtert. Even verderop vind je de beeldentuin van Joep van Lieshout, waar een sauna in de vorm van een schedel afgewisseld wordt met levensgrote organen en fallussen. Een vooruitstrevende vorm van landbouw tref je bij de Floating Farm: een drijvende boerderij waar koeien met zeebenen grazen. Rotterdam richt zijn blik dan ook op de toekomst en denkt na over de stijgende zeespiegel: in de Wijn- en Rijnhaven liggen duurzame Wikkelboats. Deze drijvende tiny houses zijn gemaakt van 24 lagen golfkarton en staan centraal voor een nieuwe manier van bouwen, als onderdeel van Floating Rotterdam.

Ook met overtollig regenwater wordt in de stad slim korte metten gemaakt: in het Zomerhofkwartier vind je waterabsorberende Rain(a)way-tegels op straat, een diepliggend basketbalveld dat bij veel regenval verandert in een vijver en een reusachtige regenton in de vorm van de letters ‘ZOHO’. Dit alles langs de voormalige Hofbogen-spoorlijn, die de komende jaren herontwikkeld wordt tot een bijna twee kilometer lang dakpark à la de New Yorkse High Line. Een begin is al gemaakt: boven op het voormalige station Hofplein vind je het Luchtpark met stadsmoestuin en fruitboomgaard.

Hidden gems

Er zijn meer bijzondere en onverwachte plekken in Rotterdam te vinden. Omdat tijdens het bombardement op 14 mei 1940 een groot deel van de binnenstad werd verwoest, vind je juist buiten het commerciële stadscentrum de hidden gems. Ga dus vooral buiten de gebaande paden en wandel eens rond in het pittoreske Oude Noorden, waar je in de kantine van een oude huishoudschool restaurant De Kok en de Tuinman vindt, voorzien van een rustige binnentuin om heerlijk te dineren. Ook kun je kunst kijken in vier van de klaslokalen, waar Gallery Untitled wisselende tentoonstellingen organiseert. Een leuk cadeau scoren doe je rondom het Zwaanshals, waar kleine ondernemers zorgen voor een origineel winkelaanbod. Zelfgemaakte lekkernijen en design voor in de keuken vind je bijvoorbeeld in de pijpenla van Regina. Of ontdek dat midden in een woonblok Brouwerij Noordt schuilgaat in een voormalige brandweerkazerne.

Leegstaande panden omtoveren tot iets nieuws kunnen ze in Rotterdam sowieso als de beste. Zo is nieuw leven geblazen in het jarenlang vervallen en verlaten Tropicana-zwembad, dat nu dient als een broedplaats voor circulaire ondernemers. Neem het bedrijf Rotterzwam, dat paddenstoelen kweekt op koffiedik afkomstig van de lokale horeca. Deze zwammen vind je weer terug op je bord in restaurant Aloha, waar je dineert tussen de kunstmatige rotspartijen van het voormalige golfslagbad, met fenomenaal uitzicht over de Maas. Ook Susan Bijl, bekend van haar afvalbesparende boodschappentassen, wist een oude garage in Kralingen om te toveren tot showroom en designshop. Nog zo’n goede geheimtip: klop aan bij ‘de dokter’ voor een ‘consult’. Verstopt in het Scheepvaartkwartier vind je speakeasy cocktailbar Dr., met slechts tien plekjes aan de bar. Waar bartenders in doktersjassen je met alle liefde voorzien van het juiste ‘recept’ om te proosten op een geslaagde ontdekkingstocht door Rotterdam.

Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …
Featured Image
Met ‘The Resurrection’ – een verzameling meer dan levensgrote marmeren fallussen – schopt ontwerper en kunstenaar Inderjeet Sandhu met een glimlach tegen heilige huisjes. Tekst: Joline van den Oever Publicatie: Winq nr. 112, december …
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Kitscherige grafkisten en onpersoonlijke urnen uit brochures – daar moeten we het doorgaans mee doen als we afscheid nemen van dierbaren. Waarom zijn er nog steeds zo weinig mogelijkheden om een uitvaart smaakvol vorm …
Featured Image
Alles om het beste te maken van onze tijd binnenshuis in eenzame opsluiting. Van een knuffelmachine, ploeter-puzzel, modulaire meubels voor kleinbehuisden tot luchtzuiverende gordijnen. Gepubliceerd in Volkskrant Magazine nr. 971 op zaterdag 14 april …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View