Vrolijke huizen, tropische cocktails, zon en dagelijks aangesproken worden met ‘dushi’. Vlieg erheen of zet op je na-corona-gaan-weweer-lijstje: Curaçao, waar de winterdip niet bestaat.
Tekst en fotografie: Joline van den Oever Publicatie: &C magazine, december 2020
First things first op Curaçao: vertraag je tempo. Het is namelijk bloody hot en wie zich te druk maakt, staat voordat-ie het weet zijn T-shirt uit te wringen van het zweet. Parkeer jezelf op een strandbedje aan de zee en het zwembad van beachclub Saint Tropez in de hoofdstad Willemstad. Of neem een huurauto om de stranden van Westpunt te ontdekken (ook wel Banda’Bou in het Papiaments). Eitje, want er is maar één rondweg, de Weg naar Westpunt, en die brengt je daar zo naartoe. In een overzichtelijk rondje kun je noordwaarts langs de Christoffelberg rijden, de hoogste van het eiland, gevolgd door het nationale park Shete Boka, waar beukende golven de kalkstenen rotsen uitgehouwen hebben. De ruwe zee aan de noordkant is een uitdagende plek voor ervaren surfers, maar niet bepaald de ideale omstandigheid om op je gemak te pootjebaden. Rij daarom een stukje verder om met schildpadden te snorkelen bij Playa Piskadó of ga lekker liggen luieren op de hagelwitte zandstranden van de Kleine Knip of Cas Abou. Vlak bij het dorpje Sint Willibrordus, omgedoopt tot Williwood (ze hebben zelfs een heus op Hollywood gebaseerd Williwood-sign), vind je Playa Porto Marie. Hier word je vrolijk begroet door de wereldberoemde strandvarkens Willy en Wood, die maar al te graag een stukje met je meezwemmen. Jezelf in de watten leggen doe je met een spabehandeling bij 8 The Experience, waar je vanuit de infinity jacuzzi uitkijkt over het privéstrand van Wellness & Dive Resort Oasis Coral Estate. Met pal aan zee restaurant Karakter, waar je de hele dag je maag kunt vullen of kunt slurpen van een felblauwe Curaçao Colada-cocktail.
Kleur bekennen Ze zijn nogal fotogeniek, die vrolijk gekleurde huizen op Curaçao. En dat is zelfs een understatement. Maar zo kleurrijk stonden ze er niet altijd bij. Een lesje geschiedenis: aan het begin van de negentiende eeuw waren de huizen nog van wit kalksteen, tot er klachten kwamen over hoofdpijn van de felle zon die op de witte huizen weerkaatste. Ja, echt waar, dit is geen broodjeaapverhaal. Het leverde de eigenaar van de enige verffabriek op het eiland een aardig zakcentje op, nadat alle gebouwen van een pastelkleurig tintje waren voorzien. Leuk weetje: overheidsgebouwen herken je overigens aan hun gele kleur. Van kerken tot gemeentehuizen, je pikt ze er zo uit.
Streetart Tegenwoordig geven street artists kleur aan Willemstad. Zo krijgen kunstenaars in de centraal gelegen volkswijk Scharloo de vrije hand om muren en gebouwen te voorzien van indrukwekkende murals. Francis Sling voorzag het pand op de hoek van de Scharlooweg en de Van Raderstraat bijvoorbeeld van het sierlijke kunstwerk 3 O’Clock Romance. Zijn atelier – of art cave, zoals hij de ruimte zelf noemt – kun je een straat verderop bezoeken: Bargestraat 31a. Sla ook de verzameling muurschilderingen die je op de parkeerplaats van de Van Raderstraat vindt niet over. Hier vind je een van de vele vogels die streetart-pionier Garrick Marchena door de stad laat vliegen. Ook in het naastgelegen stadscentrum Punda laat hij een Curaçaose jongen met engelenvleugels over een parkeerplaats waken. Om de hoek, in het steegje Hanchi Angel Job, krijg je zelf vleugels door op de foto te gaan voor de populaire muurschildering Punda Wings. Maar ook in de wijk Otrobanda (letterlijk: ‘de overkant’), die je bereikt door de drijvende Pontjesbrug over te steken, is het een kunstzinnige bedoening. Dankzij het tweejaarlijkse straatfestival Kaya Kaya (‘kaya’ betekent straat) is de afgelopen jaren een flink aantal huizen opgeknapt en van indrukwekkende muurschilderingen voorzien. Hier kun je logeren in een van de kleine huisjes van het Bario Hotel, dat verschillende pandjes in de buurt (‘bario’ dus) opknapte. Monumentenzorg doet ook overigens ook een duit in het zakje, want de monumentale gebouwen in het centrum van Willemstad staan op de Unesco-werelderfgoedlijst. Bijtanken na een ronde streetart doe je op de relaxte veranda van Maira’s Kitchen met hun wereldse menukaart: van avocado toast en een lokaal stoofpotje tot vers gebrande koffie met baklava.
Lekker zoet Er zijn meer koffietentjes waar je kunt smullen van zoetigheden: hopi dushi! Oftewel: heel lekker. Huiskamercafé Serka Tanchi (‘bij tante’) is in het bezit van de enige ‘koffieprinter’ op het eiland: je drinkt er een selfieccinno met je eigen afbeelding in het melkschuim. Of doe je tegoed aan homemade wafels en een regenboogtaart bij Number Ten. Hofi Cas Cora serveert zo veel mogelijk lekkers van eigen land – en op dat land kijk je ook nog eens uit vanaf het landhuis (hofi) van het rode huis (cas cora). Vooral de pittoreske buurt Pietermaai heeft zich ontwikkeld tot een culinair walhalla. Schuif bijvoorbeeld aan bij restaurant Mosa voor Caribische fine dining en bestel een cocktail bij buurman Caña. Bij restaurant Nultwintig dineer je op hoog niveau met uitzicht op zee en zwembad. Vraag vooral naar het dessert dat lijkt op een ijsbal, you won’t regret it. Sla de conceptstore van boetiekhotel BijBlauw niet over, waar je overigens ook kunt eten en slapen aan zee. Slaapplek bij uitstek is het sfeervolle en betaalbare boetiekhotel Boho Bohemian, voorzien van een behoorlijk instagrammable patio met mini-zwembad onder een charmante betegelde trap. Klinkt dat goed of klinkt dat goed? Ontbijten mag je in zusterhotel ’t Klooster, waar ’s ochtends de zon door de glas-in-loodramen schijnt terwijl je begroet wordt met een vrolijk: ‘Goedemorgen dushi!’
Restaurant Nultwintig Pietermaai
Standbeelden voor vrouwen Wat opvalt op Curaçao: vrouwen staan hier aan het roer – denk alleen al aan de eerste vrouwelijke gouverneur, Lucille George-Wout (70). Kunstenaar Carlos Blaaker plaatst de vrouwen uit zijn buurt Otrobanda op een voetstuk. Letterlijk: een van zijn vrouwbeelden op een sokkel vind je op de hoek van de Frederikstraat en Kaya Augusto. Ook de Berlijnse kunstenaar Serena Israël brengt een ode aan de vrouw en haar voluptueuze vormen met zogeheten Chichifiguren. Ze zijn een populair souvenir en worden in haar werkplaats uit gipsmallen gegoten. Haar vrouwelijke werknemers beschilderen de vrouwbeelden thuis, zodat zij hun eigen geld kunnen verdienen wanneer zij dat willen. Dat de ondernemersspirit er al vroeg in kan zitten, bewijst lokaal familiebedrijf en natuurlijk beautymerk Integra Natural, gestart door Ana en haar dochter Tatiana, die op haar tiende begon met het maken van lippenbalsem. In het winkelcentrum in Sambil vind je hun gloednieuwe no-waste store.
Klein Curaçao Heb je Westpunt bezocht, Willemstad gezien en gechild op de stranden van Jan Thiel en Mambo Beach? You ain’t seen nothing yet. Pak de boot naar Klein Curaçao voor een een echte off the grid-ervaring. Wie snel wil zijn, stapt op het jacht van Miss Ann. Last van zeeziekte? Dan is een stabiele catamaran een beter idee, bijvoorbeeld die van BlueFinn Charters. Veel is er op het eiland niet te beleven. En dat is precies de bedoeling. Hier geniet je van de rust, de hagelwitte stranden en de afwezigheid van wifi. Loop een rondje langs de prachtige vervallen oude vuurtoren en kijk hoe wilde golven tegen het noordelijke punt van het eiland en een imposant aangespoeld scheepswrak aan beuken. Ultieme ontspanning is de Isha-massage die Miss Ann in de nok van een strandtent aanbiedt, met het geluid van golven en de zeewind op de achtergrond. De onderwaterwereld verken je al snorkelend of met een duiktrip. Vind je duiken te ver gaan? In Willemstad bieden ze Aquafari’s aan: zittend op een knalgele waterscooter, terwijl je vrij ademt in een doorzichtige bubbelhelm, cruise je idiot proof als Spongebob onder water rond. Een hilarische afsluiter van je vakantie.