Viva Hollandia – &C

24 November, 2020
Featured Image

Voor avontuur, lekker eten en het ultieme vakantiegevoel hoef je de grens niet over: in eigen land valt genoeg te beleven. Kijk maar naar deze oer-Hollandse uitstapjes.

Tekst: Joline van den Oever Publicatie: &C, september 2020

De wereld is je oester
Zeeland is een waar walhalla voor liefhebbers van seafood – en met name oesters. Waar je op een terras al snel tweeënhalve euro per stuk neertelt, liggen de Zeeuwse creuses gratis en voor niets voor het oprapen in onze zuidelijke zeeprovincie. Het inschakelen van wat hulp bij een eerste oesterplukavontuur is niet onverstandig. Gelukkig is er de ‘Oestour’, een vier uur durende onderdompeling in de wereld van rapen, schoonmaken, openen en slurpen. Je hebt nodig: (kap)laarzen, werkhandschoenen, een oestermes, theedoek en een set droge kleding. Tijdens het oesterseizoen, van september tot en met april, mag je tot maar liefst tien kilo aan oesters in je emmertje mikken. Wie zich niet kan inhouden, opent zijn eerste vondsten al ter plaatse op de oesterbank. Of wacht even tot de barbecue aangaat bij restaurant Over de Kook, om je zelf geraapte oesters, gegratineerd en wel, met een slokje zeewierjenever te verorberen. Uitgewaaid, loom van de zeelucht en met volle buik kun je vervolgens in bed ploffen bij boetiekhotel The Roosevelt in Middelburg. Waar je in de zalmroze DeLuxe Room nr. 14 het zeethema nog even doortrekt en met het geluid van de golven in je achterhoofd in slaap valt.
oestour.nl, hoteltheroosevelt.com

Venetië van het Noorden
Zeg je Nederland, dan zeg je water. Denk aan de hoge zeespiegel die dankzij de Deltawerken en de Afsluitdijk wordt tegengehouden, de Amsterdamse grachten en de pittoreske binnenwateren van Giethoorn. Die plaats wordt weleens bestempeld tot het Venetië van het Noorden, maar daar zijn de Dordtenaren het niet helemaal mee eens. Hun stadseiland, omgeven door water, verken je namelijk als de beste per boot, bij voorkeur in een klassieke houten Italiaanse watertaxi van Si Barone. Vaar langs de eeuwenoude Groothoofdspoort – waar de drie rivieren Merwede, Oude Maas en Noord samenkomen – richting het Wantij om aan te meren bij Villa Augustus. Te midden van een moestuin dineer je hier in een voormalig pompgebouw en slaap je in de oude watertoren of de drijvende kamers van een voormalig kantoorschip uit de Rotterdamse haven. De oogst uit de tuin belandt op de borden van het restaurant en is verkrijgbaar in de eigen marktwinkel. Top je dag af met een bezoekje aan gin- en jeneverdistilleerderij Rutte, die nog volgens familierecept opereert. Dwaal langs koperen ketels en houten vaten, om te eindigen met een stevige borrel of frisse gin-tonic in het proeflokaal.
si-barone.nl, villa-augustus.nl, rutte.com

Grensoverschrijdend
Naar een serieuze bergtop is het in ons platte landje lang zoeken, maar glooiende heuvellandschappen hebben we wel degelijk. Om het hoogste punt van Nederland te vinden, reis je af naar onze meest zuidelijke provincie. Niet alleen is de Vaalserberg in Limburg met 322 meter de hoogste heuvel van Nederland, vlak bij de top ligt ook nog eens het drielandenpunt. In een fractie van een seconde spring je van de Nederlandse grens naar de Belgische én Duitse. Een verdere verkenningstocht begin je in stijl met een Italiaanse scooter van La Dolce Vespa Verhuur. Na een middag hobbelen over kasseien en heuvels op en af tuffen, kun je de reuring opzoeken in bruisende hoofdstad Maastricht. Hotel The Dutch is de place to be als het aankomt op een hippe overnachting, met decoratieve flamingo’s in de lobby en Instagrammable neonverlichte quotes aan de muur. Een goed bewaard geheim is cocktailbar Mr. Smith, geïnspireerd op de Amerikaanse speakeasy bars, die ten tijde van de drooglegging stiekem alcohol schonken in verstopte illegale cafés. Ondergronds geniet je hier van een bourgondische cocktail, terwijl je vriendelijk wordt verzocht je telefoon in je zak te laten. Lekker offline, dat is nog eens vakantie.
cyclecenter.nl, hotelthedutch.com, mrsmithmaastricht.com

Kamperen in stijl
Wannabe-prinsessen opgelet: wist je dat je in de Achterhoek een tiental kastelen vindt? Duckstoer Eendenverhuur heeft zelfs een speciale kastelenroute die ze allemaal aandoet. In een nostalgisch lelijk eendje tuf je langs landgoederen en ophaalbruggen, met een picknickmand in de achterbak. Maar de Achterhoek heeft meer te bieden: van de beroemde heideheuvels van de Posbank op de zuidelijke Veluwe tot het pittoreske en kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst. Passeer historische hanzesteden als Doesburg Zutphen en Deventer, terwijl je de rivier de IJssel volgt. Sla je kamp op bij pop-upglamping For-rest Glamp in Rekken. Kies uit een yurt, tiny house, tipi, bedstee, safaritent of luxury suite. Campingwinkel Leen verkoopt honing van de lokale Bijenclub, Achterhoekse schapenvachten en eieren van boerin Claudia. Heerlijke takeaway haal je bij een van de foodtrucks op het terrein of ga voor een lekkere bourgondische hap naar brouwerij en restaurant Proeflokaal 01 in het nabijgelegen Borculo. Wie zichzelf echt in de watten wil leggen boekt het ‘Wellnestje’ op de camping: geniet aan de rand van het bos in de Barrel-sauna en de designer Dutchtub. Reken daar een glaasje prosecco en borrelplank bij en wij zeggen: niks meer aan doen.
duckstoer.nl, forrestglamp.nl, proeflokaal01.nl

Back to nature in de Biesbosch
Volledig ongerepte natuur kennen we in Nederland helaas niet. Nationaal Park de Biesbosch komt wel dicht in de buurt. Staatsbosbeheer ziet erop toe dat de natuur hier haar gang kan gaan, flora en fauna het naar hun zin hebben én dat je hier als bezoeker van kunt genieten. Dat doe je bijvoorbeeld op een elektrische en muisstille fluisterboot, die je over het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa vaart. Dat betekent: slingeren langs kronkelende kreekjes, groene oevers en mysterieuze wilgenbossen. Zelf aan het roer staan kan ook – of huur een roeiboot, kayak of Canadese kano. Sportievelingen pakken een supboard, om staand peddelend de wateren te verkennen en bevers te spotten. Milieubewust logeren doe je aan de rand van de Biesbosch, in het circulaire Wikkelhouse van Stayokay. Dit tiny house is omwikkeld met gerecycled golfkarton en heeft een houten behuizing. Tv en wifi zijn er niet, de bedoeling is dat je hier ‘back to nature’ gaat. Toch op pad voor een baristawaardige koffie of kop thee? Bij Bluebirds in the Backyard strijk je neer in de stiltetuin van het monumentale Huis Roodenburch. Reserveer een high tea om te smullen van red velvet cake popcorn, pecan caramel slices en triple chocolate brownies.
biesboschcentrumdordrecht.nl, stayokay.com, bluebirdsinthebackyard.nl

Waddup?!
Nergens in Nederland krijg je zo’n vakantiegevoel als op onze eigen ‘TVTAS’-eilanden. Voor wie niet heeft opgelet tijdens de aardrijkskundeles: we hebben het over Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Omgeven door de Waddenzee, die prijkt op de Unesco-werelderfgoedlijst. En dat brengt een bijzondere activiteit met zich mee: wadlopen. Zo kun je onder de juiste omstandigheden zelfs vanaf het vasteland naar Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog open. Langs zandpaden, geulen, met wellicht een nieuwsgierige zeehond of lepelaar in je kielzog. Avonturiers wagen zich aan een eilandoversteek van Texel naar Vlieland bij laagtij. Maar er is meer dan ploeteren door blubber en smurrie: je kunt ook je kostje bij elkaar scharrelen op het wad. Tijdens een culinaire wadloopexcursie op Terschelling van Flang in de Pan raap je zelf mosselen, oesters, kokkels, alikruiken en zeewier, om er vervolgens gezamenlijk een heerlijk maal van te bereiden in de kookstudio. ’s Avonds geniet je vanuit vakantiehuis De Grote Beer van ‘de Steelpan’: de zeven sterren die je ’s nachts vanaf het noordelijk halfrond het beste ziet. Plof neer in het bed onder het glazen dak van de sterrenkijkerkamer om eindeloos naar de sterrenhemel te staren. Slaap lekker.
flangindepan.nl, degrotebeer.info

Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Voor avontuur, lekker eten en het ultieme vakantiegevoel hoef je de grens niet over: in eigen land valt genoeg te beleven. Kijk maar naar deze oer-Hollandse uitstapjes. Tekst: Joline van den Oever Publicatie: &C, …
Featured Image
Een magische reis maken als Harry Potter, overnachten in een Grand Budapest-waardig hotel of borrelen als Don Draper in Mad Men? Op deze plekken leef je net als op het scherm. Tekst: Joline van …
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Groene gadgets en het laatste nieuws op het gebied van tuinieren: van balkon, stadstuin, dakterras tot pluktuin. Productie en tekst: Joline van den Oever. Gepubliceerd in VTwonen magazine nr. 4 – 2020.
Featured Image
Is het de groene schijn ophouden of een serieuze poging tot hergebruik? Ook grote merken vragen zich af of ze altijd nieuwe spullen moeten maken. ‘Niet meer van deze tijd’ concludeert een collega wanneer …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View