Stedentrip SPOOR: over de grens genieten in Gent

06 January, 2020
Featured Image

Studentenstad Gent vormt een culturele cocktail van historie en moderniteit. Voeg daar een gezonde dosis bourgondisch genieten aan toe et voilà: de ideale ingrediënten voor een nazomerse stedentrip!

Publicatie SPOOR september 2019 Tekst & fotografie Joline van den Oever

Het maakt niet uit in welke richting je kijkt, vanaf de Sint-Michielsbrug blijf je maar rondjes draaien om je eigen as terwijl het ene fotogenieke uitzicht na het andere zich ontvouwt. Geen wonder dat dit Gents ‘selfie’-plek bij uitstek is. Hier tel je achtereenvolgens de drie torens die fier boven de stad uitsteken: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Met het wereldberoemde altaarstuk Lam Gods van de gebroeders Van Eyck tentoongesteld in de laatste.

Tuur over het water van de Leie om in de verte de contouren van slot Gravensteen te ontwaren. Niet te missen, pal voor je neus, is het voormalige postkantoor waar je tegenwoordig kunt shoppen én logeren. Boetiekhotel 1898 The Post heeft ‘postzegel’-, ‘envelop’- en ‘brief’-kamers, die van formaat van klein naar groot gaan. Even binnen gluren zonder overnachting kan ook: via de ietwat verstopte entree aan de Graslei beklim je de trappengalerij en stap je even terug in de tijd. Hotelbar The Cobbler trakteert op het beste uitzicht van de stad onder het genot van een afternoon tea of een bruisende cocktail. Wie het idee van horeca in een historisch pand wel aanstaat, neemt ook een kijkje bij Den Baudelo in een oude kerk en snoept van streekproducten in het Groot Vleeshuis, verstopt in een voormalig gildehuis.

Vlaamse versnaperingen
Slurp van ‘Gentse waterzooi’ (een riant gevulde romige soep) of een stoofpotje bij Mémé Gusta, dat een ode brengt aan grootmoeders keuken. Zoetekauwen nemen ‘Gestreken Mastel’ na: een doorgesneden donut-broodje, met boter en bruine suiker, dat met een strijkijzer gestreken wordt tot een platte koek met gekarameliseerde binnenkant. Drink een zeventiende-eeuws ‘hofdrankje’ bij chocoladecafé Huize Colette of bestel een glaasje ‘Roomer’ voor het eten: een ambachtelijk Gents vlierbloesemaperitief. Hyperlokale mosterd scoor je bij Tierenteyn-Verlent, waar ze sinds 1790 de mosterd ter plekke in de winkel maken. Voor de deur, op de Groentenmarkt, kun je je tegoed doen aan ‘Gentse neuzekes’. Het kegelvormige snoepgoed ligt al jaren ten grondslag aan de ruzie van twee verkopers, die beiden beweren de beste te zijn. De zogeheten ‘neuzenoorlog’ is nog steeds gaande, de twee kraampjes staan niet voor niks een flink aantal meters uit elkaar. Gentenaren halen hun schouders erover op: ‘nie pleuje’ (niet zeuren) is het devies.

Nieuwkomers
Onder nieuwkomers in Gent geen concurrentiestrijd. Het jonge ondernemende stel achter The Manufactory, vlak bij het populaire Graffitistraatje, opende een café, designshop en ‘maker bar’ in één, waar ‘artists in residence’ aan de slag kunnen. Ook aan de historische Gentse skyline werden twee nieuwelingen verwelkomd: de architectonische Stadshal en hypermoderne bibliotheek de Krook, die massaal omarmd is als hippe hang-out onder studenten. Net zo lief klappen de jonge studiebollen hun laptop open in lunchzaakjes als Moor & Moor en Het Moment. Frisse ideeën liggen voor het oprapen in het Design Museum, het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) en het MSK (Museum voor Schone Kunsten).

Dikke kans dat je op straat ook tegen kunst aanloopt. Op weg naar cadeauwinkel Piet Moodshop, langs de brug van de Kortedagsteeg, duikt de zwarte kraai van graffitikunstenaars Roa en Bué The Warrior op. Nog meer verborgen schatten ontdekken? In het Patershol zijn het de winkels Louise & Madeleine (vernoemd naar de oma’s van de eigenaresse) en Maaike Kleedt die de aandacht trekken, met hun prachtige tegeltjesgevel en vrolijke muurschilderingen. Zelfs na sluitingstijd van winkels én restaurants valt er nog genoeg te zien. Zodra het begint te schemeren (‘valavond’ zoals de Vlamingen zeggen) springt de duurzame led-stadsverlichting aan, die tot middernacht Gents gebouwen op sfeervolle wijze verlicht. Zo zie je maar, op Gent raak je simpelweg niet uitgekeken.

Tagged: 1898 The Post — Citytrip — Gent — Joline van den Oever — NS — SPOOR — Stedentrip — The Cobbler — Trein
Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Alles om het beste te maken van onze tijd binnenshuis in eenzame opsluiting. Van een knuffelmachine, ploeter-puzzel, modulaire meubels voor kleinbehuisden tot luchtzuiverende gordijnen. Gepubliceerd in Volkskrant Magazine nr. 971 op zaterdag 14 april …
Featured Image
Het laatste nieuws op het gebied van interieur, design, reizen en gadgets. Productie en tekst: Joline van den Oever. Gepubliceerd in VTwonen magazine nr. 5 - 2020.
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Met ‘The Resurrection’ – een verzameling meer dan levensgrote marmeren fallussen – schopt ontwerper en kunstenaar Inderjeet Sandhu met een glimlach tegen heilige huisjes. Tekst: Joline van den Oever Publicatie: Winq nr. 112, december …
Featured Image
Sinds jaar en dag het motto in Rotterdam: niet lullen maar poetsen. En poetsen doen ze in de herrezen havenstad. Het barst er van de indrukwekkende bouwprojecten, nieuwe architectuur, groene initiatieven en fantastische foodbestemmingen. …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View