Stedentrip SPOOR: over de grens genieten in Gent

06 January, 2020
Featured Image

Studentenstad Gent vormt een culturele cocktail van historie en moderniteit. Voeg daar een gezonde dosis bourgondisch genieten aan toe et voilà: de ideale ingrediënten voor een nazomerse stedentrip!

Publicatie SPOOR september 2019 Tekst & fotografie Joline van den Oever

Het maakt niet uit in welke richting je kijkt, vanaf de Sint-Michielsbrug blijf je maar rondjes draaien om je eigen as terwijl het ene fotogenieke uitzicht na het andere zich ontvouwt. Geen wonder dat dit Gents ‘selfie’-plek bij uitstek is. Hier tel je achtereenvolgens de drie torens die fier boven de stad uitsteken: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Met het wereldberoemde altaarstuk Lam Gods van de gebroeders Van Eyck tentoongesteld in de laatste.

Tuur over het water van de Leie om in de verte de contouren van slot Gravensteen te ontwaren. Niet te missen, pal voor je neus, is het voormalige postkantoor waar je tegenwoordig kunt shoppen én logeren. Boetiekhotel 1898 The Post heeft ‘postzegel’-, ‘envelop’- en ‘brief’-kamers, die van formaat van klein naar groot gaan. Even binnen gluren zonder overnachting kan ook: via de ietwat verstopte entree aan de Graslei beklim je de trappengalerij en stap je even terug in de tijd. Hotelbar The Cobbler trakteert op het beste uitzicht van de stad onder het genot van een afternoon tea of een bruisende cocktail. Wie het idee van horeca in een historisch pand wel aanstaat, neemt ook een kijkje bij Den Baudelo in een oude kerk en snoept van streekproducten in het Groot Vleeshuis, verstopt in een voormalig gildehuis.

Vlaamse versnaperingen
Slurp van ‘Gentse waterzooi’ (een riant gevulde romige soep) of een stoofpotje bij Mémé Gusta, dat een ode brengt aan grootmoeders keuken. Zoetekauwen nemen ‘Gestreken Mastel’ na: een doorgesneden donut-broodje, met boter en bruine suiker, dat met een strijkijzer gestreken wordt tot een platte koek met gekarameliseerde binnenkant. Drink een zeventiende-eeuws ‘hofdrankje’ bij chocoladecafé Huize Colette of bestel een glaasje ‘Roomer’ voor het eten: een ambachtelijk Gents vlierbloesemaperitief. Hyperlokale mosterd scoor je bij Tierenteyn-Verlent, waar ze sinds 1790 de mosterd ter plekke in de winkel maken. Voor de deur, op de Groentenmarkt, kun je je tegoed doen aan ‘Gentse neuzekes’. Het kegelvormige snoepgoed ligt al jaren ten grondslag aan de ruzie van twee verkopers, die beiden beweren de beste te zijn. De zogeheten ‘neuzenoorlog’ is nog steeds gaande, de twee kraampjes staan niet voor niks een flink aantal meters uit elkaar. Gentenaren halen hun schouders erover op: ‘nie pleuje’ (niet zeuren) is het devies.

Nieuwkomers
Onder nieuwkomers in Gent geen concurrentiestrijd. Het jonge ondernemende stel achter The Manufactory, vlak bij het populaire Graffitistraatje, opende een café, designshop en ‘maker bar’ in één, waar ‘artists in residence’ aan de slag kunnen. Ook aan de historische Gentse skyline werden twee nieuwelingen verwelkomd: de architectonische Stadshal en hypermoderne bibliotheek de Krook, die massaal omarmd is als hippe hang-out onder studenten. Net zo lief klappen de jonge studiebollen hun laptop open in lunchzaakjes als Moor & Moor en Het Moment. Frisse ideeën liggen voor het oprapen in het Design Museum, het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) en het MSK (Museum voor Schone Kunsten).

Dikke kans dat je op straat ook tegen kunst aanloopt. Op weg naar cadeauwinkel Piet Moodshop, langs de brug van de Kortedagsteeg, duikt de zwarte kraai van graffitikunstenaars Roa en Bué The Warrior op. Nog meer verborgen schatten ontdekken? In het Patershol zijn het de winkels Louise & Madeleine (vernoemd naar de oma’s van de eigenaresse) en Maaike Kleedt die de aandacht trekken, met hun prachtige tegeltjesgevel en vrolijke muurschilderingen. Zelfs na sluitingstijd van winkels én restaurants valt er nog genoeg te zien. Zodra het begint te schemeren (‘valavond’ zoals de Vlamingen zeggen) springt de duurzame led-stadsverlichting aan, die tot middernacht Gents gebouwen op sfeervolle wijze verlicht. Zo zie je maar, op Gent raak je simpelweg niet uitgekeken.

Tagged: 1898 The Post — Citytrip — Gent — Joline van den Oever — NS — SPOOR — Stedentrip — The Cobbler — Trein
Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Voor avontuur, lekker eten en het ultieme vakantiegevoel hoef je de grens niet over: in eigen land valt genoeg te beleven. Kijk maar naar deze oer-Hollandse uitstapjes. Tekst: Joline van den Oever Publicatie: &C, …
Featured Image
Vrolijke huizen, tropische cocktails, zon en dagelijks aangesproken worden met ‘dushi’. Vlieg erheen of zet op je na-corona-gaan-weweer-lijstje: Curaçao, waar de winterdip niet bestaat. Tekst en fotografie: Joline van den Oever Publicatie: &C magazine, …
Featured Image
Eén miljoen woningen zijn nodig om de wooncrisis op te lossen. Voor wie een nieuw huis wist te bemachtigen of zijn eigen huis nog maar eens besluit te verbouwen verzamelde ik de ‘hardware’, ook …

Explore
More

Featured Image
Alle mooie museumstukken en Dutch Design-objecten ten spijt: in de tot woonhuis verbouwde garage van Richard Hutten moet vooral gespeeld kunnen worden. Zelfs als daarbij de ladekast van Tejo Remy als klimrek wordt gebruikt …
Featured Image
Met ‘The Resurrection’ – een verzameling meer dan levensgrote marmeren fallussen – schopt ontwerper en kunstenaar Inderjeet Sandhu met een glimlach tegen heilige huisjes. Tekst: Joline van den Oever Publicatie: Winq nr. 112, december …

© Copyright 2023 Joline van den Oever

© Copyright 2023 Joline van den Oever

View