IKEA gaat 4 nieuwe baanbrekende samenwerkingen aan

14 June, 2017
Featured Image

[Deze blog werd gepubliceerd op Elle Decoration]

Vorm, functie, kwaliteit, een lage prijs en duurzaamheid. Het zijn de vijf pijlers van IKEA’s democratisch design. Om een kijkje te bieden in haar keuken organiseerde de meubelgigant afgelopen week de Democratic Design Days in het Zweedse Älmhult. Hét uitgelezen moment waarop ze deze vier spiksplinternieuwe en toekomstige samenwerkingen onthulden:

1. NASA leert IKEA over kleine ruimtes
Dat IKEA een kei is in het inrichten van kleine ruimtes wisten we al. Echter, zijn de Zweden van plan om nog een stapje verder te gaan. De wereld hebben ze al veroverd, dus waarom niet de overstap maken naar de ruimte? Immers dé plek, waar pas echt effectief en creatief met ruimte om moet worden gegaan. En bij wie kun je nou beter de kunst afkijken dan ruimtevaartorganisatie NASA? Samen wordt er onderzocht of de slimme opbergmogelijkheden van een ruimteschip, ook in kleine woningen geïmplementeerd kunnen worden. Een belangrijke samenwerking, want naar verwachting zal in 70% van de bevolking in 2050 op een kluitje in grote steden wonen. Daarnaast gaan ze zich verdiepen in hoe je kan zorgen dat je je ergens thuis voelt, ondanks dat je - letterlijk of figuurlijk - lichtjaren verwijdert bent van je eigen thuisbasis.


Beeld: IKEA.

2. Off-White zorgt voor design en kunst in huis van jongeren
Vorig jaar riep Kanye West nog dat hij dolgraag wilde samenwerken met IKEA. Wat hem niet lukte wordt nu wel werkelijkheid voor Virgil Abloh, Kanye’s creative director en eigenaar van streetwear label Off-White. Als geen ander weet het multitalent (die afstudeerde als architect en bijklust als DJ en producer) wat Millenials willen. Volgens de creatieve duizendpoot ontlenen jongeren steeds vaker hun identiteit aan inspiratiebeelden die ze op internet verzamelen en delen. Vaak gaat het om foto’s van dingen die ze mooi vinden maar niet kunnen betalen. Samen met Ikea wil hij hen gaan helpen om het makkelijker te maken om kunst en design in hun woning te verwerken. Daarnaast kon hij het niet laten om alvast te beginnen met het onderhanden nemen van IKEA’s klassieke Frakta-tas.


Beeld: IKEA.

3. Ben Gorham van ByRedo leent zijn geurexpertise
Je kunt het niet met het blote oog waarnemen maar toch is het ontzettend belangrijk: geur. Om deze onzichtbare vorm van design toe te voegen aan het interieur schakelt IKEA de hulp in van Ben Gorham. De oprichter van het parfummerk ByRedo weet als geen ander hoe reuk verbonden is aan emotie en herinneringen. Tijdens de samenwerking zal gekeken worden naar de rol van geur in huis en in producten, maar ook naar mogelijkheden om geur op compleet nieuwe manieren te integreren. Verwacht dus geen geurkaarsen, deze samenwerking belooft een veel spectaculairdere uitkomst dan dat.


Beeld: IKEA.

4. Teenage Engineering helpt bij het ultieme huisfeest
Hoe geef je het ultieme huisfeest? Geen onbelangrijke vraag, zeker gezien het feit dat 65% van alle jongeren muziek luistert om een huiselijk gevoel te creëren. IKEA besloot daarom te raden te gaan bij Jesper Kouthoofd van Teenage Engineering. Dit Zweedse collectief maakt niet alleen elektronische muziek maar ontwerpt ook hun eigen synthesizers en speakers. Wat we kunnen verwachten? De ‘Frekvens’ collectie zal onder andere bestaan uit feestverlichting en een platenspeler. Daarnaast hopen we natuurlijk stiekem op een geweldig soundsystem.


Beeld: IKEA.

Kijken, kijken, (nog) niet kopen
Wanneer we voor de winkels mogen gaan liggen? Tja, dat gaat nog wel even duren. De producten die uit deze samenwerkingen gaan voortvloeien zullen pas circa 2019 verkrijgbaar zijn. Helaas moeten we nog even geduld hebben dus, maar dat deze samenwerkingen iets zijn om naar uit te kijken, is een ding dat zeker is!

Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Eén miljoen woningen zijn nodig om de wooncrisis op te lossen. Voor wie een nieuw huis wist te bemachtigen of zijn eigen huis nog maar eens besluit te verbouwen verzamelde ik de ‘hardware’, ook …
Featured Image
Houd je van zacht en rond, dan zit je goed met de badkamertrends van nu. En wat een feest: er komt ook steeds meer kleur in! Tekst en productie: Joline van den Oever Publicatie: …
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Groene gadgets en het laatste nieuws op het gebied van tuinieren: van balkon, stadstuin, dakterras tot pluktuin. Productie en tekst: Joline van den Oever. Gepubliceerd in VTwonen magazine nr. 4 – 2020.
Featured Image
Kitscherige grafkisten en onpersoonlijke urnen uit brochures – daar moeten we het doorgaans mee doen als we afscheid nemen van dierbaren. Waarom zijn er nog steeds zo weinig mogelijkheden om een uitvaart smaakvol vorm …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View