Heilig huisje

22 August, 2024
Featured Image
Journalist Joline van den Oever reist stad en land af op zoek naar design. Toch koopt ze het liefst zo lokaal mogelijk. Rotterdam is al jaren haar uitvalsbasis: de stad bruist van de creatieve en duurzame ondernemers. Haar nieuwe appartement in een oude kerk dient als canvas voor een groeiende en steeds veranderende verzameling.

Publicatie van mijn voormalige woning in Eigen Huis & Interieur, Feeling Wonen & Gael Maison. Datum: Juni 2023. Fotografie: Kaatje Verschoren. Tekst: Jackie Oomen.

De voormalige kerk in Rotterdam stond nog deels in de steigers toen Joline van den Oever tijdens een rijles naar het billboard keek waarop te zien was hoe de appartementen in aanbouw eruit kwamen te zien. 'Ik wist niet eens waar ik aan het rijden was, maar eenmaal thuis heb ik meteen het zoekgebied op Funda vergroot om dat herbestemmingsproject te vinden', zegt Joline, die inmiddels een jaar in het appartement boven het altaar woont. De journalist focust zich op Dutch design, duurzaam wonen en slow reizen, en al die werelden komen samen in haar nieuwe huis. 'Het begint nu echt als mijn thuis te voelen, maar ik heb lang het idee gehad dat ik logeerde in een luxe Airbnb. Het balkon op het zuiden doet me denken aan een steiger aan het water en is nu in de zomer echt een verlengstuk van de woonkamer. Bovendien komt de zon de hele dag via de verschillende ramen binnen, aangezien het een hoekappartement op het zuiden is. Een ultiem vakantiegevoel.'

“De grootste uitdaging was de balans vinden tussen de context van het gebouw en mijn uitgesproken, kleurrijke smaak.”

Vaarwel, fast furniture

De voormalige kerk huisvest nu drieëndertig appartementen, in het oorspronkelijke gebouw en twee nieuwe woonlagen. 'Het is duurzaam verbouwd: alle appartementen zijn van het gas af, hebben een warmtepomp en zijn goed geïsoleerd. Ik vind het fijn en best uniek dat ik als huurder toch duurzaam kan wonen.' Ook bij het kiezen van meubels speelt het duurzame aspect een grote rol. Joline probeert stukken te selecteren die trends overstijgen en kiest bewust voor materialen die tegen een stootje kunnen. 'Enerzijds ben ik best verpest als designjournalist', zegt ze lachend. 'Aangezien ik er de hele dag mee bezig ben, wil ik me thuis ook omringen met design. Alleen heb ik er niet per se de portemonnee voor. Anderzijds is het een pluspunt dat ik niet meer voor fast furniture val. Ik weet hoe een meubel wordt geproduceerd en kijk zowel naar het maakproces als de materialen. Met die wetenschap in het achterhoofd maak ik bewustere keuzes. Alleen: schaf dat maar eens aan, al die mooie ontwerpen waarmee ik door mijn werk in aanraking kom. Gelukkig heb ik veel contacten en krijg ik soms de kans om items rechtstreeks van de makers te lenen. Zo leen ik wandkleden van Laura Luchtman van Kukka en een spiegel van Rive Roshan. Het lenen van design voor de consument staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn gelukkig wel initiatieven, zoals Live Light, waar ik de banken vandaan heb.'

Showroom aan huis

Het appartement gaf Joline de kans een volwassen stijl te ontwikkelen. Waar haar vorige woning in hartje Rotterdam haar belevingswereld als designliefhebber nog niet helemaal uitstraalde, besloot ze hier all-in te gaan. 'De kerk heeft meer karakter, is net even anders dan anders en vraagt daarom ook om een andere, meer volwassen aanpak. Ik heb de ambitie om van het appartement een showcase van Dutch en duurzaam design te maken door met ontwerpers en merken samen te werken en mijn kennis en beelden te delen met mensen die hier over de vloer komen, maar ook via Instagram. Niet om te showen van 'kijk mij', maar om mensen op ideeën te brengen en te laten zien hoe je ontwerpen kunt toepassen in een huiselijke omgeving.' Ondertussen spaart Joline verder, om zo nu en dan een designstuk aan te schaffen. Van klassiekers tot ontwerpen van jong en liefst lokaal talent, zolang ze maar alle hokjes van haar eisenlijst kan afvinken; krachtige ontwerpen van goede materialen, liefst met een ongebruikelijke vorm, waarvan ze vrijwel zeker weet dat ze er niet op uitgekeken raakt. 'Ik heb geen kaas gegeten van crypto of andere beleggingen. Voor mij voelt investeren in design als een slimmere move.'

Breinbreker

Aan de indeling zelf veranderde ze niks. Niet alleen omdat alles splinternieuw is, ook omdat ze het appartement huurt. Wel verfde ze alle muren in een andere kleur. 'De grootste uitdaging was de balans vinden tussen de context van het gebouw en mijn uitgesproken, kleurrijke smaak. Ook de bestaande elementen speelden een rol, zoals het vele hout, het grote kookeiland en de boog in de originele grijze kleur. Het voelt allemaal wat zwaarder, daarom wilde ik hier niet meteen uitpakken met kleur. Maar wit vind ik saai, dus nam ik de tijd om te zoeken naar het juiste kleurpalet. Ik betrapte mezelf er vaak op dat ik aan het staren was naar de lucht, die steeds verandert van kleur, en naar de groene toppen van de bomen voor de ramen. Het voelde daarom als logische keuze om de kleuren van buiten naar binnen te halen, dus koos ik voor hemelsblauw, groen en roest- en bruintinten.' Jolines verhuizing heeft een fascinatie voor kerken aangewakkerd. 'Ik ben van plan om een boek te maken over hotels, restaurants en winkels die voormalige religieuze gebouwen een tweede leven inblazen. Het duurt nog even voordat het klaar is, maar de titel weet ik al: Heilige huisjes.'

Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Opgeblazen, elastisch of kneedbaar: vormen en materialen die aan kauwgomballen doen denken zijn in opmars. Want in het huidige digitale tijdperk, waar onze vingers continu gladde touchscreens aanraken, is tactiliteit in design des te …
Featured Image
Alle mooie museumstukken en Dutch Design-objecten ten spijt: in de tot woonhuis verbouwde garage van Richard Hutten moet vooral gespeeld kunnen worden. Zelfs als daarbij de ladekast van Tejo Remy als klimrek wordt gebruikt …
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Is het de groene schijn ophouden of een serieuze poging tot hergebruik? Ook grote merken vragen zich af of ze altijd nieuwe spullen moeten maken. ‘Niet meer van deze tijd’ concludeert een collega wanneer …
Featured Image
Studentenstad Gent vormt een culturele cocktail van historie en moderniteit. Voeg daar een gezonde dosis bourgondisch genieten aan toe et voilà: de ideale ingrediënten voor een nazomerse stedentrip! Publicatie SPOOR september 2019 Tekst & …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View