Doordacht design voor seksueel welzijn

20 May, 2024
Featured Image
Over seksspeeltjes hoeven we anno 2024 niet flauw te doen. Sterker nog, het juiste design kan bijdragen aan seksueel welzijn. Of dat nu gaat om natuurlijk glijmiddel of om een medisch speeltje dat verlichting biedt aan de bekkenbodemspieren.

Tekst: Joline van den Oever. Publicatie: Volkskrant Magazine, 13 januari 2024.

Wellicht is het voor u nog een ver-van-uw-bedshow, maar in mijn inbox tref ik met enige regelmaat persberichten aan die stijlvolle seksspeeltjes promoten. Met subtiele vormen en in hippe pasteltinten lijken ze niet te misstaan naast een designlampje op het nachtkastje. Dat seksspeeltjes al lang niet meer worden weggestopt in schimmige hoekjes kon u onlangs al lezen in het artikel over de Womanizer en Satisfyer dat vorige maand in dit magazine verscheen. In menig conceptstore, zoals Graanmarkt 13 in Antwerpen en OX in Rotterdam, liggen de kleurrijke seksstimulators dan ook gewoon in de winkelschappen tussen de geurkaarsen, sjaals en andere accessoires.

Terwijl het taboe op seksueel plezier steeds vaker wordt doorbroken, viel het Hugo en Simone Kuijer op dat er in de wereld van glijmiddel nog wat te halen viel. De schreeuwerige plasticverpakkingen, mierzoete geurtjes en ondefinieerbare bestanddelen spraken hen niet aan. Dat moest toch duurzamer, natuurlijker en esthetischer kunnen? Broer en zus besloten ‘sexual wellness’-merk Aia Intimacy in het leven te roepen, dat natuurlijk glijmiddel aanbiedt in glazen recyclebare potjes. De bruine apothekersflesjes doen denken aan de hippe handzeeppompjes van luxe merken die vaak als statussymbool naast de wasbak opduiken. Met een reden: de Kuijers willen glijmiddel op het nachtkastje normaliseren, in plaats van dat het in schaamte ergens onder het bed wordt verstopt.

En ook tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven werd aandacht gevraagd voor seksueel welzijn. In het Klokgebouw – waar gedurende de week zo’n 355 duizend bezoekers doorheen sjokten – kopte de beursstand van The Pelvic People in grote letters: ‘Ending painful sex’. Gepromoot werd een rond apparaatje met een snaveltje: de ‘Kiwi’, ontwikkeld door ontwerper Nienke Helder. Helder studeerde in 2017 af aan de Design Academy met haar project ‘Sexual Healing’, bestaand uit vier producten die vrouwen helpen bij het overwinnen van seksuele problemen na een traumatische ervaring. Van een ‘Vulva’-spiegel die bijdraagt aan het herstellen van het zelfbeeld en een langharige borstel om te oefenen met onverwachte aanrakingen tot een ademhalings- en bekkenbodemsensor. In navolging van deze thematiek ontstond de Kiwi: een apparaatje voor vrouwen die pijn ervaren bij penetratie, iets waar gemiddeld een op de tien Nederlandse vrouwen last van heeft. Door uitwendige en ondiepe inwendige massage helpt het speeltje de bekkenbodemspieren te ontspannen.

Daarmee is de kwalificatie ‘speeltje’ eigenlijk niet helemaal op zijn plaats. In de Verenigde Staten wordt Kiwi dan ook niet als sex toy op de markt gezet. Dat heeft niet alleen te maken met het taboe dat op seksueel plezier ligt, als wel met wet- en regelgeving: zo is in de staat Alabama de verkoop van seksspeeltjes verboden, zegt Helder. Zodra het product een ‘entry pain reliever’ wordt genoemd, is het wel toegestaan.

Dat seksueel plezier ook belangrijk is, is geen onderdeel dat thuishoort op de behandeltafel van de bekken­bodemtherapeut; het zou te veel grenzen overschrijden. Gebaseerd op de kennis van ruim negentig behandelaars ontwikkelde Helder samen met het team van The Pelvic People een apparaatje waarmee vrouwen thuis kunnen voortborduren op de behandeling en massagetechnieken van bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut. En dat in de comfortabele omgeving van de eigen slaapkamer. Wel zo ontspannend.

Op het gebied van kwalitatieve speeltjes en veilig glijmiddel heeft Helder ook tips. Wat materiaalkeuze betreft raadt Helder stipt aan weg te blijven van zogeheten ‘jelly rubber’-speeltjes met een gelei-achtig oppervlak. Hoe poreuzer het materiaal, hoe minder hygiënisch en hoe makkelijker het op microniveau afbreekt en in je lichaam kan belanden: dat wil je niet.

Wat dan wel? Speeltjes van stevig borosilicaatglas (dat ook in laboratoria wordt gebruikt) of siliconen. Binnen het siliconenspectrum zijn er ook nog verschillen: sommige merken pronken met lichaamsveilige siliconen, geeft Helder aan, terwijl er voedselveilige siliconen worden gebruikt (hetzelfde materiaal dat bijvoorbeeld voor kinderservies wordt gebruikt). Nog een stapje hoger en dus beter zijn medisch goedgekeurde siliconen, benadrukt Helder.

3 betere speeltjes:

- ‘Een tijd geleden haalde ik verschillende speeltjes uit elkaar om te kijken hoe ze technisch gezien in elkaar zitten. Die van het Amerikaanse Dame kwamen verreweg als beste uit de bus.’ dame.com

- ‘Het Japanse merk Iroha gebruikt hoogwaardige siliconen. Het ontwerp blijft ver weg van de intimiderende fallusvormige speeltjes.’ selfstudies.com

- ‘De ringvormige Ohnut is het eerste product van het bedrijf The Pelvic People en geeft controle over de diepte van de penetratie.’ ohnut.co

Dan is het ook nog een kwestie van het juiste glijmiddel kiezen: glijmiddel op waterbasis gaat goed met siliconenspeeltjes. Glijmiddel op basis van siliconen kan uitstekend op het lichaam worden gebruikt, maar niet op een siliconenspeeltje, omdat dat het materiaal aantast. Tot slot nog een lijstje tips van Helder voor het betere verwennen:

Drie betere glijmiddelen

- ‘Natuurlijk glijmiddel op waterbasis van het Nederlandse Aia Intimacy.’ 100 ml, € 27,50. timeforaia.com

- ‘Überlube is een glijmiddel op basis van siliconen waardoor het langer vloeibaar blijft, geschikt voor gebruik alleen of met partner maar niet met siliconen speeltjes.’ 100 ml, € 29,95. cycle.care

- ‘Peach ’n Love is een glijmiddel en massageolie met CBD, het ontspannende bestanddeel van de cannabisplant. Niet te gebruiken in combinatie met speeltjes behalve die van glas.’ 50 ml, € 45. healmary.nl

En één reinigingsmiddel

- ‘Geen glijmiddel, maar wel belangrijk voor veilig gebruik van speeltjes: ‘Squeaks Clean’-reiniger van The Oh Collective.’ 100 ml, € 13,95. theohcollective.com.

Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Het laatste nieuws op het gebied van interieur, design, reizen en gadgets. Productie en tekst: Joline van den Oever. Gepubliceerd in VTwonen magazine nr. 3 - 2020.
Featured Image
Kitscherige grafkisten en onpersoonlijke urnen uit brochures – daar moeten we het doorgaans mee doen als we afscheid nemen van dierbaren. Waarom zijn er nog steeds zo weinig mogelijkheden om een uitvaart smaakvol vorm …
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Het laatste nieuws op het gebied van interieur, design, reizen en gadgets. Productie en tekst: Joline van den Oever. Gepubliceerd in VTwonen magazine nr. 3 - 2020.
Featured Image
Van logeren met het hoofd in de wolken tot dineren op grote hoogte: the sky is the limit voor deze hotels en restaurants. THEKRANE - CopenhagenWat te doen met een oude kolenkraan in het …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View