Van emoji-behang, alles over Silicon Valley tot de allereerste Gay Pride-regenboogvlag. Ben jij binnenkort in Londen? Bezoek dan de tentoonstelling ‘California: designing freedom’ in het Design Museum. Want: ‘Designed in California’ is het nieuwe ‘Made in Italy’.
[Deze blog werd gepubliceerd op &C]
Ons aller eigenste Dutch Design wordt wereldwijd geroemd vanwege haar conceptuele en experimentele karakter. Ook Italiaans design staat bekend om haar kwaliteit en vakmanschap. Maar wat dacht je van Californisch design? Nooit van gehoord? Geen nood, ik in eerste instantie ook niet, totdat ik de tentoonstelling ‘California: designing freedom’ zag in het Londense Design Museum. Nu is een cultureel uitstapje naar het museum natuurlijk nooit mis, maar deze tentoonstelling is ook nog eens helemaal van deze tijd en dus erg millennial-proof. Vijf redenen waarom Californisch design namelijk pretty cool is:
1. Gay Pride
Het geldt helaas niet voor de gehele Verenigde Staten, maar in Californië hebben ze - net zoals in ons eigen kikkerlandje - tolerantie tegenover de LGBT-community hoog in het vaandel staan. Over vaandels gesproken, wist je dat de regenboog vlag ontworpen werd ter ere van de San Francisco Pride Parade in 1978? Extra feitje: de huidige regenboogvlag heeft 6 kleuren terwijl het origineel er 8 heeft. Roze stond voor seksualiteit, rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turqoise voor kunst, indigo voor harmonie en violet voor de menselijke geest.
Rainbow Flag, Gilbert Baker, 1978, Dyed Cotton, The Design Museum Collection.
2. Silicon Valley
Apple! Google! Snapchat! Allemaal afkomstig uit Silicon Valley. De vallei waar knappe koppen werken aan de ontwikkeling van de nieuwste technologische snufjes en digitale diensten. Naast alle innovatieve ontwerpen die hier vandaan komen (zelfrijdende auto’s!) besteed de tentoonstelling ook aandacht aan wat er aan vooraf ging. Van Google’s allereerste neonlampje dat stond te knipperen in het kleine kantoortje, het ontstaan van Facebook’s beroemde duimpje (ook wel de like button) tot foto’s van de garages waarin Apple, Disney, Hewlett-Packard en Google hun bedrijven begonnen.
Snapchat Spectacles. Fotografie: Luke Hayes.
3. Life in plastic, it’s fantastic!
Wie is er niet met haar opgegroeid, ook Barbie is van Californische komaf. En zoals dat blijkbaar gaat met Amerikaanse bedrijven, begon ook Mattel in een garage. Oprichters Harold ‘Matt’ Matson, Elliot ‘El’ en Ruth Handler startten in 1945 met het maken van poppenhuizen. Totdat Ruth in 1959 ‘Barbie’ bedacht, vernoemd naar dochter Barbara. Een groots succes, tot op de dag van vandaag.
4. Virtuele gezichtsuitdrukkingen dankzij Emoji’s
Je zal het niet geloven - aangezien we bijna niet meer zonder kunnen - maar de smartphone is nog maar 10 jaar oud. Wist je dat Emoji’s er nog veel eerder waren en dus way back gaan? Al in 1990 werden de gezichtjes gebruikt op Japanse mobiele telefoons. Echter was het pas dankzij de introductie van Apple’s iPhone dat ze uitgroeiden tot een globale manier van communiceren. Tot zover dit stukje geschiedenis, want wat je vooral moet weten is dat je in het museum kan poseren voor een muurtje met een heus emoji-behang. Very instagramable!
5. Kunnen we het maken? Yes we can!
Last but not least: do-it-yourself design. Niet op het niveau van een freubelig hobbyclubje maar met behulp van hoogwaardige technologie. Denk aan 3D-printers en lasersnijders. Dankzij open source software zijn er allerlei handleidingen en patronen beschikbaar waarmee je zelf je eigen spullen kan maken. Neem bijvoorbeeld het cardboard surfboard, waarvan je het ontwerp gewoon kan downloaden. Vervolgens laat je de onderdelen uit karton snijden, zet je ze in elkaar, smeer je er een laag epoxyhars overheen en klaar is kees! Oke, dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het is, but you get the point.
Foto: Teaching El Salvador
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer zien? De tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 17 oktober in het Design Museum in Londen.