Masterpieces Never Sleep winnaar van de Rijksstudio Award 2017

05 May, 2017
Featured Image

Nieuwe ontwerpen van oude kunst. De finalisten van de Rijksstudio Award 2017 bewijzen dat dit hele leuke resultaten kan opleveren. Met name het winnende ontwerp ‘Masterpieces Never Sleep’ van ontwerper Lesha Limonov gooit hoge ogen, letterlijk.
[Deze blog werd gepubliceerd op &C]

‘Wanneer de avond valt en het Rijksmuseum langzaam leegloopt blijven de masterpieces je met open ogen aankijken vanuit het duister. Tot de volgende ochtend blijven ze wakker, terwijl ze toezicht houden op hun omgeving.’ Zo filosofeert ontwerper Lesha Limonov hoe het er in het museum na sluitingstijd aan toegaat. ‘Hoe leuk zou het zijn als deze alerte ogen ook de boel voor je bewaken terwijl je in dromenland bent?’ moet hij gedacht hebben. Zijn ‘Masterpieces Never Sleep’ oogmaskers wonnen de Rijksstudio Award 2017, een initiatief van het Rijksmuseum.


Kijk vanaf 0:30 hoe het er ‘s avonds in het Rijksmuseum wel eens aan toe zou kunnen gaan.

Rijksstudio Award 2017
Oude meesters toegankelijk maken voor het grote publiek? Die uitdaging wilden 2600 deelnemers, afkomstig uit 62 verschillende landen, maar al te graag aangaan. Massaal doken ze in de beeldbank van de Rijksstudio, waar alle meesterwerken uit de Rijksmuseumcollectie in hoge resolutie gedownload kunnen worden. Ook jij kan hier thuis dus mee aan de slag! Altijd al een stilleven uit het museum aan de muur willen hebben? Met een druk op de knop rolt hij zo uit jouw eigen printer.

Rijksstudio Award 2017

De winnaars
Uit de grote hoeveelheid aanmeldingen werden 10 finalisten gekozen. Met Lesha Limonov uit Wit-Rusland als grote winnaar: ‘Masterpieces never sleep is een sterk concept dat een grote eenvoud uitstraalt. Het opent onze ogen voor kunst en is tegelijkertijd ook een knipoog naar de kunst’ aldus de jury. Een aantal van de runners up zijn ook zeker het vermelden waard. Zo wonnen de Delftsblauwe lenzen van het duo Francine LeClercq & Ali Soltani de publieksprijs. De ‘Eden Condoms’ van Esther Pi & Timo Waag waren goed voor een tweede plek.

Delft Blue Eyes + Nails is een ontwerp van Francine LeClerq en Ali Soltani uit de Verenigde Staten.


De Eden Condoms zijn bedacht door Esther Pi & Timo Waag uit Spanje.

Kijken, kijken, (nog) niet kopen
Ik vermoed dat het niet lang kan duren tot deze eyecatchers (pun intended) via de museumshop verkrijgbaar zullen zijn. Wanneer dit precies staat te gebeuren en wat het moet gaan kosten is nog onbekend. Ik wacht in ieder geval met smart.

Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Het laatste nieuws op het gebied van interieur, design, reizen en gadgets. Productie en tekst: Joline van den Oever. Gepubliceerd in VTwonen magazine nr. 5 - 2020.
Featured Image
Het laatste nieuws op het gebied van interieur, design, reizen en gadgets. Productie en tekst: Joline van den Oever. Gepubliceerd in VTwonen magazine nr. 5 - 2020.
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Kitscherige grafkisten en onpersoonlijke urnen uit brochures – daar moeten we het doorgaans mee doen als we afscheid nemen van dierbaren. Waarom zijn er nog steeds zo weinig mogelijkheden om een uitvaart smaakvol vorm …
Featured Image
Wie denkt dat design enkel over mooie dingen gaat, heeft het mis. Een goed ontwerp biedt oplossingen voor de dag van morgen. Toch sluit het een het ander niet uit: kijk maar naar deze …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View