Hamburg: maritiem, modern en muzikaal – Spoor

28 August, 2019
Featured Image

Omringd door water dat fonkelt in de zon, wisselen aan de Hamburgse skyline historische pakhuizen af met hypermoderne architectuur. De liberale havenstad ademt luxe en voorspoed, creativiteit en muzikaliteit. Er is voor ieder wat wils; Hamburg heet je welkom!


Tekst & fotografie: Joline van den Oever Publicatie: SPOOR, juni 2019

Zijn gunstige positie als Hanzestad, gelegen aan de Elbe die uitmondt in de Noordzee, heeft havenstad Hamburg veel rijkdom gebracht. Dat merk je in het stadscentrum: flanerend langs de Bleichenfleet, duikt welgesteld winkelend publiek het chique Kaufmannshaus in om zich even later tegoed te doen aan oesters in Duitslands oudste oesterbar Mutterland Cölln's. Het is al snel duidelijk: in Hamburg wordt veel buiten de deur geleefd. Geen wonder, met de Binnenalster op loopafstand: een als meer vermomde rivier – midden in de stad – waar volop gerecreëerd wordt. Hamburg heeft niet altijd louter voorspoed gekend. Stadsgedeelte Neustadt was niet voor niks ooit onderdeel van de Altstadt, totdat de bombardementen van de geallieerden haar historische gebouwen wegvaagden en een deel van de pakhuizen in de haven verwoestten.

Pakhuizen
Gelukkig is een groot gedeelte van voormalig havengebied Speicherstadt intact gebleven. De indrukwekkende 1,5 kilometer aan eilandjes van rode bakstenen pakhuizen op houten palen, kreeg in 2015 een welverdiende plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Inmiddels is dit de thuishaven van talloze mediabedrijven, waaronder Duitslands grootste weekblad Der Spiegel. Een ultiem fotomoment beleef je op de Poggenmühlen-brug, waar je het pittoreske Wasserschloß (waterkasteel) als stralend middelpunt op een schiereilandje ziet liggen. Eyecatcher en publiekstrekker van naastgelegen stadsgedeelte HafenCity, is concertgebouw Elbphilharmonie, ook wel liefkozend Elphi genoemd.

Het is gebouwd op de fundamenten van een oud pakhuis. Met hun Elphi tonen de architecten Herzog & de Meuron hoe oud en nieuw hand in hand gaan. Bezoekers hebben op 37 meter hoogte, vanaf het ‘Plaza’-platform, een geweldig panoramisch uitzicht over de stad. Architectuurliefhebbers zitten hier sowieso goed, kijk maar eens naar de Marco-Polotoren of de Elbpromenade- boulevard van wijlen sterarchitect Zaha Hadid. Smullen van regionale en seizoensgebonden lekkernijen kan in de Hobenköök Markthalle, waar je ook nog wat boodschappen voor de volgende dag kan inslaan. Slapen als een roos doe je in een van de hippe hotels van de Hamburgse keten 25hours of kies voor hun jonge rebelse broertje: het Superbude Hostel.

Maritiem en muzikaal
Duik diep in Hamburgs havenverleden in het Maritimes Museum of op de publiek toegankelijke schepen Cap San Diego en Rickmer Rickmers. Naast een maritieme stad is Hamburg ook behoorlijk muzikaal. Zo begonnen The Beatles hun carrière op de Reeperbahn, de kilometerlange uitgaansstrip en rosse buurt waar het feestgedruis tot in de late uurtjes doorgaat. Jazzliefhebbers kunnen terecht in de Mojo Club aan de voet van de Tanzende Türme (dansende torens) of drink een cocktail met je hoofd in de wolken in Clouds Heaven’s Nest op de 24e verdieping. Waar ze pas echt een potje lawaai kunnen maken zonder dat iemand het hoort, is de Feldstraße-bunker, waarin een muziekschool, nachtclub, muziekwinkel en radiostation huizen. Op de planning staat een imposant groen dakpark om de betonnen kolos mee op te sieren. Verspreid door de stad, al dan niet kleiner van stuk, zijn nog zo’n 650 bunkers te vinden.

Voor alle zintuigen wat wils
Wie naast oren ook ogen en mond de kost wil geven, is in het Karolinenviertel aan het goede adres. Kleine ondernemers met een origineel winkelaanbod vind je in en rondom de Marktstraße: van tweedehands parels bij The Vintage Gallery tot lokale lekkernijen en souvenirs bij Leckerlädchen. Ontbijten, lunchen of avondeten kan vervolgens in Hamburgs eerste ‘zero-waste’-café In guter Gesellschaft. Aan verspilling doen ze hier niet, niks wordt weggegooid en maaltijden worden bereid met onverpakte verse producten. Koffieconnaisseurs stappen even binnen bij Törnqvist, waar ze het brouwen van koffie tot kunst verheven hebben.

In de aangesloten buurt Sternschanze valt het in graffiti gehulde kraakpand Rote Flora gelijk op, met om de hoek een tot klimwand omgetoverde bunker. De sfeer in de wijk is gemoedelijk. Zoals de naam al doet vermoeden verkoopt LokalDesign alleen ontwerpen van eigen bodem en interieur- en cadeauwinkel Minimarkt. Gluur ook even binnen bij conceptstore B-Lage en laat al je zintuigen zich tegoed doen op het Schanzenhöfe-terrein, waar je kunt snuffelen bij interieurwinkel Luv, bier proeven bij Brauhaus Altes Mädchen, koffiedrinken bij branderij Elbgold en de dag kunt afsluiten in het spectaculair ingerichte restaurant Bullerei, van de Duitse tv-kok Tim Mälzer. Waarom de Hamburgers zo vaak buiten de deur te vinden zijn, is nu zeker geen raadsel meer!

Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Houd je van zacht en rond, dan zit je goed met de badkamertrends van nu. En wat een feest: er komt ook steeds meer kleur in! Tekst en productie: Joline van den Oever Publicatie: …
Featured Image
Kitscherige grafkisten en onpersoonlijke urnen uit brochures – daar moeten we het doorgaans mee doen als we afscheid nemen van dierbaren. Waarom zijn er nog steeds zo weinig mogelijkheden om een uitvaart smaakvol vorm …
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Vrolijke huizen, tropische cocktails, zon en dagelijks aangesproken worden met ‘dushi’. Vlieg erheen of zet op je na-corona-gaan-weweer-lijstje: Curaçao, waar de winterdip niet bestaat. Tekst en fotografie: Joline van den Oever Publicatie: &C magazine, …
Featured Image
Alle mooie museumstukken en Dutch Design-objecten ten spijt: in de tot woonhuis verbouwde garage van Richard Hutten moet vooral gespeeld kunnen worden. Zelfs als daarbij de ladekast van Tejo Remy als klimrek wordt gebruikt …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View