Design trends 2017

22 April, 2017
Featured Image

Deze blog werd gepubliceerd op &C.

Check, check, double check. Heb jij ze al in huis? Dit zijn de 10 kersverse design trends voor 2017.

Modehuis
Er wordt flink geflirt onder modeontwerpers en meubelmerken. De grenzen tussen mode en interieur vervagen en als het even kan slaan de twee kampen de handen ineen. Zo ook het Italiaanse designmerk Gufram en modehuis Moschino. Samen lanceerden ze de ‘Moschino Kisses Gufram’ capsulecollectie. De humoristische collectie bestaat uit een kast in de vorm van een biker jacket en twee stiletto’s waarvan één een stoel is en de ander een vitrinekast. Last but not least toverden ze de beroemde ‘Boca’ sofa om tot ‘Zipped Lips’.

‘Zipped Lips’ uit de Moschino Kisses Gufram collectie.

Het peertje is passé
Hebben we eigenlijk nog wel lampenkappen nodig? Het verdwijnen van de gloeilamp en de groeiende populariteit van LED-verlichting biedt ontwerpers talloze mogelijkheden. Het peertje staat al lang niet meer in het middelpunt van de belangstelling. Licht wordt steeds vaker gedragen in slanke objecten van ronde cirkels of kubusvormige karkassen.

Filter Lights’ van Sabine Marcelis voor Baars & Bloemhoff (Foto: Ronald Smits
Gallery Vivid).

Trending terrazzo
Waarom iets nieuws bedenken als je ook kan teruggrijpen naar het verleden? Het klassieke ‘terrazzo’ bestaat al sinds de 15e eeuw en werd gemaakt van restjes marmer, beton en glas. Eigenlijk best wel duurzaam, dachten ook de ontwerpers van nu. Tegenwoordig wordt er van alles in de mix gegooid: van resten plastic tot glas uit de afvalbak. Als het maar een leuk gevlekt effect oplevert. Het materiaal wordt te pas en te onpas verwerkt in meubels, servies en zoals het ooit bedoelt was: in vloeren.

Normann Copenhagen verwerkte het gevlekt patroon in hun bureauaccessoires collectie ‘Daily Fiction’.

Het jaar van de aap
De aap veroverde zijn plek als designdier van het jaar. Hij duikt talloze keren op in de vorm van een kandelaar, lamp, bijzettafeltje of vaas. Maar gooi nu niet meteen die flamingo de deur uit. Want: hoe groter de beestenboel, hoe groter de vreugd!

  Vazen uit de ‘Primates’ collectie van Elena Salmistraro voor Bosa.

Gekleurd glas
Glas in het interieur blijft een spannende aangelegenheid. Want: breekbaar, zwaar en hard. Toch wordt het tijd om de stap te wagen. Het transparante materiaal wordt tegenwoordig bewerkt met dromerige kleurverloopjes die niet zouden misstaan in jouw designpaleis.

‘Ombré Glass Chair van Germans Ermics (foto Jussi Puikkonen) en ‘Crystal’ tafel van Saerom Yoon.

Mondriaan
‘It ain’t much if it ain’t Dutch’ blijft een succesformule. Zo bestaat de wereldberoemde Nederlandse stroming ‘De Stijl’ inmiddels 100 jaar. Tijd om de primaire kleuren en Mondriaanpatroontjes weer af te stoffen dachten ze in designland.

Ron Arad bracht een ode aan Mondriaan door Kartell’s Componibili te restylen. Karel Bodegom stak de ‘S 1200’ secretaire van Thonet in een nieuw jasje.

Pink paradise
Goed nieuws voor liefhebbers van roze: pink is here to stay! Van poederkleurige banken en stoelen tot oudroze tinten op de muren. De lieflijke kleur doet het goed met diepblauwe en donkergroene tinten. Ook steekt menig kamerplant fantastisch af tegen een roze achtergrond. En wist je al dat roze een zeer positieve uitwerking heeft op jouw gemoedstoestand?

‘Le Refuge’ installatie van Marc Ange in samenwerking met The Green Gallery en The Invisible Collection tijdens de tentoonstelling Holy Handmade van Wallpaper Magazine.

Rotan 2.0
De terugkeer van rotan zorgde ervoor dat menig moeder en oma vol trots kon zeggen ‘dat had ik vroeger ook’. Nu is het tijd voor de volgende stap, een kleurrijkere variant wel te verstaan. Modehuis (!) Marni geeft het goede voorbeeld met een speelse interieurcollectie gemaakt van geweven pvc-draden.

Stoel uit Marni’s ‘Playland’ collectie.

Nouveau boudoir
Oeh la la, liefhebbers van velours kunnen hun hart ophalen. Die prachtige boudoir meubels met franjes hoef je al lang niet meer bij de kringloop vandaan te toveren. Steeds meer merken hebben in de gaten dat we zitten te springen om items met een vleugje nostalgie, een goede portie goud en een flinke dosis kitsch. Dat hier geen muffe kringlooplucht omheen hangt, is een fijne extra.

‘Fringes’ sofa van Muna Design + ‘Bananas’ vloerlamp van Ginger & Jagger.

Terug naar de oertijd
Ook voor wie niet van pracht en praal houdt is er genoeg wils. Als tegenbeweging op een overdaad aan gelikte materialen en gladde touchscreens ontstaat er juist de behoefte om te blijven voelen. Slimme ontwerpers spelen hier op in door onze zintuigen te prikkelen met ruwe reliëfs. Materialen die aards aanvoelen zoals keramiek, klei, porselein, steen en terracotta worden massaal omarmd om minimalistische serviezen van te maken. Just like the old days!

‘Crockery Black Basalt’ is een ontwerp van Max Lamb voor keramiekmerk 1882 Ltd.

Get-in-touch-Camel
Get-in-touch-Camel

Explore
More

Featured Image
Thuisblijven doen we nu massaal, des te fijner zijn de spaarzame momenten waarin we toch van het voorjaar kunnen genieten. Dineer in de buitenlucht of laat je groene vingers wapperen op je stadsbalkon. Gepubliceerd …
Featured Image
Eén miljoen woningen zijn nodig om de wooncrisis op te lossen. Voor wie een nieuw huis wist te bemachtigen of zijn eigen huis nog maar eens besluit te verbouwen verzamelde ik de ‘hardware’, ook …
Featured Image
Na gecancelde en uitgestelde edities gingen de internationale meubelbeurzen Salone del Mobile in Milaan en Maison & Objet in Parijs weer van start. Waar het ene merk bij zijn leest bleef en teruggreep op …

Explore
More

Featured Image
Kitscherige grafkisten en onpersoonlijke urnen uit brochures – daar moeten we het doorgaans mee doen als we afscheid nemen van dierbaren. Waarom zijn er nog steeds zo weinig mogelijkheden om een uitvaart smaakvol vorm …
Featured Image
Sinds jaar en dag het motto in Rotterdam: niet lullen maar poetsen. En poetsen doen ze in de herrezen havenstad. Het barst er van de indrukwekkende bouwprojecten, nieuwe architectuur, groene initiatieven en fantastische foodbestemmingen. …

© Copyright 2024 Joline van den Oever

© Copyright 2024 Joline van den Oever

View